Els boters al Barri

Recull de fragments: Tarragona. Recull gràfic 1863-1967,  de Jaume Benages i Jaume Fontanet (Editorial Efadós)

“A partir de la segona meitat del segle XIX el port era la porta d’entrada de les mercaderies a l’engròs més importants que proveïen la ciutat i que es distribuïen des dels grans magatzems dels productes “colonials” o ultramarins instal·lats a la Part Baixa, al barri de la Marina.”

(…)

“Antigament el vi es guardava i es transportava en contenidors de ceràmica: àmfores i gerres. A partir del segle XI es comencen a fer bótes de fusta i cèrcols de ferro a Catalunya. El 1257 ja existia el gremi de boters a Barcelona. Els de Tarragona van construir el 1861, per Carnestoltes, una bóta gegant que van plantar al mig de la plaça de la Font, tradició recuperada avui dia. A la fotografia, de la primera dècada del segle XX, boters treballant per la Casa Muller al Barri del Port.”

(…)

“… el producte que més constantment ha sortit de les terres és el vi: la seva producció i comercialització van guanya prestigi internacional, especialment a partir de l’inici del segle XX. Fins i tot el vi que es feia servir a les misses vaticanes portava el segell de Tarragona. La puixança que prengué el comerç del vi i l’enderroc de la porta del Francolí, que deixà lliures molts terrenys, van conduir a la construcció de molts magatzems dedicats a la fermentació del raïm i ala instal·lació de tallers de boters. Aquests se situaren als voltants del carrer Reial, per la proximitat del port i la carretera. Casa Muller, la Vinícola Ibérica, Casa Huber, Steiner, René Barbier, Tapias, La Tarraco Vinicola, Bires, López Bertran i d’altres foren empreses dedicades a la comercialització del vi.”

Deixa un comentari