Els cartageners

Tal i com s’explica al blog del Barri del Port (text adaptat de https://tgnbarridelport.blogspot.com/2016/06/carrer-cartagena-historia.html): aquest carrer del Barri del Port deu el seu nom a la ciutat de Cartagena, d’on a partir de l’any 1790 comencen a arribar presos per als treballs a la cantera per a la contrucció del Port de Tarragona, com constaten els escrits de l’època*.
El 10 d’abril s’emetia l’ordre que enviava els seixanta presos de Cartagena cap a Tarragona. Al maig del mateix any arribaren a la ciutat, i l’última setmana ja apareixen treballant en la construcció de l’escullera del port. El 26 de maig, de fet, el llibre de certificats i lliuraments diu que s’havien de repartir entre els presos la quantitat de 166 rals i 16 diners d’ardit (aquesta fita esdevenia de les primeres referències als presidiaris).

(…) Però, i per què de Cartagena? Segons la pragmàtica de 1771, els treballs de bombes sols eren possibles a Cartagena, cosa que va determinar que l’arsenal de la ciutat se sobrecarregués de presidiaris.

El carrer Cartagena se situa paral·lel al carrer Sant Miquel, des del carrer Apodaca i sense sortida a final de carrer. Hi creuen els carrers Nou de Santa Tecla, Misericòrdia i Rebolledo. 

*(Fons Junta Protectora de les Obres del Port. Llibre de certificacions i lliuraments, 1791-1792. 26 de maig de 1792)
Font: Els presos i el Port de Tarragona de Montserrat Gisbert

D’acord amb “La finestra de l’arxiu” (Tarragona Cultura, publicació del dia 19/11/19) “Els presos eren obligats a treballar jornades de deu hores, amb els peus engrillonats i una deficient alimentació. Finalment, l’any 1884 es deixarà d’utilitzar la mà d’obra forçada.”

Deixa un comentari